Ceremoniemeester

Hulp bij het organiseren van een bruiloft behoorde in het verleden automatisch tot het takenpakket van familieleden en vrienden. Veelal onder de noemer ‘ceremoniemeester’. Een eervolle taak, maar ook erg veel werk en een zware verantwoordelijkheid, waar je niet makkelijk ‘nee’ tegen zegt. Denk als bruidspaar goed na wie je vraagt en òf je iemand wel moet vragen.

Een eventuele ceremoniemeester is natuurlijk erg vereerd wanneer hij of zij gevraagd wordt door het bruidspaar. In de opwinding van het moment wordt er dankbaar ‘Ja!’ gezegd. Maar thuis denkt de beoogde ceremoniemeester er nog eens rustig over na en ziet er toch eigenlijk heel erg tegen op. ‘Een beetje organisatietalent heb ik wel, maar een hele bruiloft organiseren? En wanneer moet ik dat gaan doen? Ik heb daar eigenlijk helemaal geen tijd voor…’ Maar zou deze ceremoniemeester dan naar het bruidspaar durven gaan om alsnog te weigeren? Die kans is klein.  

Maar zelfs wanneer de ceremoniemeester wel heel blij is met het verzoek en vol enthousiasme begint kan het mis gaan. Misschien slaat hij of zij wel helemaal door en gaat zich met zaken bemoeien die jullie eigenlijk liever zelf wilden regelen. Of er worden zaken geregeld waar jullie niet op zitten te wachten, maar waar de ceremoniemeester jullie een plezier mee denkt te doen. Het kan ook zijn dat de ceremoniemeester toch niet zo’n organisatietalent is als jullie dachten en lopen er dingen helemaal mis. Natuurlijk willen jullie als bruidspaar de ceremoniemeester niet voor het hoofd stoten, maar er moet op zo’n moment wel ingegrepen worden. Het kan erg moeilijk zijn om ‘zakelijk’ op te treden tegen iemand die dichtbij jullie staat.

Natuurlijk willen jullie dat alle gasten kunnen genieten van jullie huwelijksdag. De praktijk leert echter dat het genieten er bij de ceremoniemeesters vaak bij in schiet, doordat zij te druk zijn met zorgen dat alles goed loopt. En dat terwijl een ceremoniemeester vaak iemand is die dicht bij jullie staat en die juist van deze bijzondere dag zou moeten genieten. De juiste balans hierin vinden kan ook moeilijk zijn voor een ceremoniemeester, waardoor die misschien iets teveel geniet en er van het ‘managen’ van jullie trouwdag niets meer terecht komt.

Slechts enkele voorbeelden waarom je als bruidspaar goed moet nadenken wie je vraagt als ceremoniemeester. Bedenk dan ook goed of die persoon daar wel geschikt voor is en dat wel zou willen. Wanneer je het toch gaat vragen, leg dan goed uit wat er van hem of haar verwacht wordt. Daarnaast is het zeker niet verkeerd heel goed te benadrukken dat jullie het begrijpen wanneer de beoogde ceremoniemeester het aanbod af zou slaan.

Natuurlijk kan het ook allemaal goed gaan en versterkt het jullie band met de ceremoniemeester zelfs, maar wanneer je dit risico niet wilt lopen is het wellicht een idee om eens na te denken over een weddingplanner. Een weddingplanner kan jullie helpen bij (een gedeelte van) de organisatie of op de huwelijksdag zelf optreden als professionele ceremoniemeester. Een goede weddingplanner begrijpt jullie wensen en kan door ervaring hier goed op inspelen zonder dat er persoonlijke belangen meespelen. Op die manier is het voor jullie als bruidspaar makkelijker om beslissingen te nemen en echt te gaan voor JULLIE dag.

 

Tamara Tijdink
Genomineerd tot ‘Weddingplanner van het Jaar 2010’ en eigenaresse van Ceremonara Wedding- and partyplanning te Doetinchem: “Genieten… Niet alleen van de bruiloft, maar ook van de voorbereidingen!”

 

Advertenties

About this entry